16. 10. 2014

Ve volebních programech různých stran a hnutí se někdy více a někdy méně píše také o životním prostředí (ŽP). Jak se k ochraně ŽP stavělo vedení města dosud? Po volbách v roce 2010 měla Strana zelených (SZ) dojem, že vzhledem k předchozímu působení pana starosty (vedoucí odboru ŽP a zemědělství) bude postoj kladný. Mýliti se je však lidské.

Kolaps č. 1

Pan starosta nejmenoval nového vedoucího odboru ŽP a ponechal si toto pracovní místo (dle vyjádření v MF DNES) jako jistotu, kdyby mu to příště „nevyšlo“.

Kolaps č. 2

Po logickém návrhu SZ, aby byl zřízen výbor pro ŽP, byla zřízena pouze nepovinná komise, a to formální komise pro sadovnictví. Ta fungovala, slušně řečeno, jak mohla. A aby toho nebylo málo, její závěry nebyly vůbec brány na zřetel, takže se její činnost zcela zastavila a dodnes řádně nefunguje.

Kolaps č. 3

Snaha rady města o zcela nesmyslné zasypání opukového lomu ve Vehlovicích popílkem[1] Realizace tohoto záměru by měla fatální dopad na chráněné netopýry[2] a hlavně by došlo k reálnému riziku ohrožení spodních vod kontaminací.

K tomu „zájmu“ vedení města o ŽP lze přičíst i opatrnický přístup k těžbě černého uhlí zplyňováním a opět s tím související ohrožení spodních vod, dále dopravě většiny komunálního odpadu z celého kraje přes Mělník do EMĚ a v neposlední řadě také snahu o ohrožení provozu zdejšího útulku pro zvířata v nouzi.

Zástupci SZ předložili návrh na činnost výboru nebo komise pro ŽP, který byl však dokonale ignorován. Z výše uvedeného je zřejmé proč. Takto chutná moc?! Nezbývá než doufat a věřit, že kromě selského rozumu, bude nové vedení města mít zájem také o ochranu zdraví občanů Mělníka a to i prostřednictvím zdravého ŽP.

[1] Viz zápis ze zasedání Rady města z 12. 11. 2012 bod č. 3 a souhlas s navrženou metodou likvidace z 18. 2. 2013.

[2] O čemž svědčí i neudělení výjimky ze strany Krajského úřadu Středočeského kraje, proti které se město odvolalo s jasným úmyslem pokračovat v plánu zaplavení prostor lomu popílkem (viz odvolání MÚ z 2. 8. 2013).