26. 9. 2014

V tomto týdnu pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR provedli odborný chiropterologický průzkum u lomu V Kroupovci. Netopýry chytali do sítí a monitorovali detektorem.

Přestože oblast Mělnicka je na zimoviště netopýrů poměrně chudá, tak lom V Kroupovci představuje jedno z největších a nejvýznamnějších. Díky sociální tradici letounů je zimoviště souvisle využíváno příslušníky dané populace po mnoho let. Podzemní prostory jsou netopýry rovněž masově navštěvované na konci léta a na podzim.

Toto potvrdil i uvedený průzkum, protože do sítí se podařilo chytit zástupce tří druhů netopýrů: netopýra ušatého (Plecotus auritus), netopýra vodního (Myotis daubentonii) a vrápence malého (Rhinolophus hipposideros). Detektorem pak dále byly zaznamenány ještě tyto druhy: netopýr rezavý (Nyctalus noctula), netopýr velký (Myotis myotis) a netopýr vousatý nebo Brandtův (Myotis mystacinus/ brandtii) – to se nedá v detektoru přesně odlišit. Takže celkem 6-7 druhů, což je opravdu pěkné.

Je tedy zřejmé, že lom V Kroupovci představuje regionálně významnou lokalitu výskytu netopýrů a tuto skutečnost je nutné respektovat i při plánování dalšího zabezpečení podzemních prostor.